L’acqua scarseggia, la papera non galleggia

Jag älskar ordspråk och ingen är bättre än min kaffeman Pino på att hitta just de som sätter huvudet på spiken, får igång tankeverksamheten och förtydligar. Onsdagens ”l’acqua scarseggia, la papera non galleggia” tog mig till Dybala och speltiden.

Det saknas alltså vatten och ankan flyter inte som tänkt. Speltid uteblir och Dybala flyter inte som han kan. Invändningen är självklar. Alla spelare hamnar någon gång i läge med mindre speltid och det är upp till spelaren att visa att speltiden skall utökas. För om kvaliteten finns där, då kommer det till slut att visa sig.

Ett lag som vinner och där spelet flyter på, kan ställa till det för den enskilde spelaren med kvaliteten och den mindre speltiden. Lex Ändra-Inte-På-Ett-Vinnande-Lag. Men, det är inte fallet med Dybala i säsongens Juventus. De vitsvarta vinner inte och spelet flyter inte heller. Alltså dags att fundera över vad det är för kvalitet Dybala besitter.

Är Dybalas kvalitet något som finns här och nu, eller är det bara framtida potential som gäller?

Är Dybalas kvalitet något som bara låter honom vara ”teknisk och rörlig andreanfallare i släptåg på en centertank” och inget mer, och då väljas bort till förmån för Morata?

I min värld har Dybala tillräcklig kvalitet här och nu, och hur svag jag än är för ”centertank-med-rörlig-och-teknisk-andreanfallare-i-släptåg” tror jag att Dybala och Morata skulle göra det klart bättre än vad Morata och Mandzukic gör. Kroaten håller inte nivån Juventus vill hålla och spanjoren längtar hem (Lex Paella inte risotto). Dumt då av tränaren Allegri och Juventus att dra åt kranen och göra så att det inte finns tillräckligt med vatten för Dybala att göra sin grej.

Min fundering slutar inte där. Tänk om Allegri är säker på Dybala och säker på att denne just nu mår bra av lite motstånd? Den unga ankan Dybala mår bra av att hållas på halster så här dags i karriären och kommer att flyta ännu bättre längre fram i och med den mindre speltiden här och nu?

Euro Talk-kollega Åslund bollar upp en annan intressant möjlighet i ett långt Dybala-samtal. Tänk om det är så att Allegri på träning ser vad Dybala förmår mot Bonucci, Chiellini et al och inser/tycker att han helt inte är tillräckligt bra? I alla fall inte ännu?

Funderingarna är många, men min övertygelse en. Dybala har ”det” och är en spelare som vet att göra sin gubbe, vet när han skall spela fram andra och när han skall avsluta själv. Och Dybala avslutar dessutom alldeles utmärkt. Att betala 40 miljoner euro (32+8 i bonus) för en anka som spenderar för mycket tid på badkarskanten? Det är ett dyrt och minst sagt tveksamt nöje säsongens Juventus unnar sig.

/Borell