Något annat är möjligt

Bild 277

Idag smäller det. Riktig fotboll mot det många drömmer om och tycker är ”fotboll på riktigt”. Fotboll som del av livet i en vanlig fransk stad mot fotboll som medel i en onormal stads och en onormal världs alla onormala övningar. Angers borta mot Monaco.

Pengar påstås bestämma allt i dagens fotboll, men Angers lyckades ta sig tillbaka till högsta serien efter 21 år med Ligue 2:s sjunde eller åttonde högsta budget. Och nu gör man sin grej med vad som sägs vara den tredje lägsta budgeten i Ligue 1. Vem som gör det? Moulin, Pickeu och Chabane.

Angers tränare Stéphane Moulin är inne på sin 26:e säsong i klubben. Han var den föga märkvärdiga spelaren i det föga märkvärdiga laget som flyttade iväg, men lockades tillbaka för att ta hand om klubbens reservlag och sedan ta steget upp och ratta A-laget. Det föga märkvärdiga Angers som spelaren Moulin lämnade hade växt i myllan och blivit till något märkvärdigt tack vare en minst sagt märkvärdig sportslig styrning signerad sportchefen Olivier Pickeu, precis rätt stödd av presidenten Saïd Chabane.

Sportchef Pickeu, gammal anfallare och på plats i Angers sedan sommaren 2006, kan konsten att värva avpolletterade spelare från de franska akademierna och ge insomnade karriärer nytt liv. Han vet också att gräva i den mylla som är de lägre franska serierna och säsongens Angers handlar minst lika mycket åt spelarna som aldrig var några stjärnskott som åt de som var det.

– Ni måste köpa League 1-spelare om ni skall ha en chans att klara er i återkomsten i högsta serien”. Alla experter var säkra. Pickeu registrerade och … gjorde precis tvärtom. Med sin kunskap om de lägre serierna valde han att satsa de nyvunna TV-pengarna på de i hans tycke bästa spelarna där under League 1. Några var helt nya, någon där sedan januarifönstret och några där sedan längre tid tillbaka.

Cheick Ndoye, till Angers från Créteil i somras, anlände för att leda Moulins manskap i högsta serien. 29 år gammal gör den senegalesiska mittfältsgiganten, 192 cm och 90 kg, stor succé under sin första säsong i League 1. Nu undrar alla vad nästa klubbadress blir. För Ndoye är så bra att han inte kan stanna i lilla Angers. Väl?

Romain Thomas, till Angers från Carquefou sommaren 2013, anlände ursprungligen för att agera tredje eller fjärde mittback. Nu undrar France Football om inte det svårt vänsterfotade fyrtornet (193 cm) med det fina huvudspelet är ligans bästa mittback efter Thiago Silva.

Thomas Mangani, till Angers från Chievo Verona i januari, anlände mot slutet av den karriär som sett honom gå från stjärnskottet som inte lyckades övertyga i Monaco till fullfjädrad spelfördelare i säsongens Angers. Nu undrar alla varför Mangani inte lyckades i Monaco och vad som egentligen hände under halvåret i Romeo och Julias stad.

Ludovic Butelle, till Angers från Arles-Avignon förra sommaren, anlände efter en karriär där en mycket svår mjältskada hotade både hans liv och karriär. Innan skadan var Butelle lovande keeper bakom Palop och Cañizares med framtiden för sig. Efter att ha klarat livhanken fortsatte karriären med en ström utlåningar (Hércules, Valladolid och Lille) som sedan blev till den franska andradivisionen och Nïmes, Arles-Avignon och till slut Angers.

Inför säsongen var Pickou och Moulin ledsna över att behöva släppa iväg skyttekungen Jonathan Kodjia (Bristol City) till den näst högsta engelska serien för 2 miljoner pund. Pengarna man fick buntades samman med nyvunna TV-rättighetspengar och blev till nio nya spelare in (och sju spelare ut). Stor spelaromsättning, men med stort fokus på att behålla den grupp- och lagkänsla som under lång tid tålmodigt mejslats fram.
http://www.francetvsport.fr/football/ligue-1/l1-saison-20152016-le-sco-angers-a-grandi-291649

Ligatiteln? Vi satsar på att vinna ligatiteln i inställning, konstaterade tränare Moulin inför säsongen. Den inställningen har tagit Angers till andra plats bakom det Paris SG som inte går att nå, men man har nått och rått på de andra. Fyra segrar och en –förlust på fem bortamatcher hittills är inget annat än sensationellt och ett bevis på att Angers är ett lag som inte på något sätt är ”dopat” av det lilla lagets sedvanligt starka hemmainsatser. Och det blir inte sämre av att storklubben OM är en av Angers bortaskalper.

Vi behöver berättelser som Angers i en fotboll som snurrar allt snabbare och allt mer pengastint. Precis som Swansea och precis som Empoli, Carpi och Eibar, behöver vi Angers och klubbar som visar att något annat är möjligt. Att det finns alternativ till fotboll som enskilda staters sportpolitiska skyltfönster, penningplacering eller ett sätt att inte behöva skaka galler i Sibiren eller att få det där passet som varit så viktigt för Monacos ägare Rybolovlevs övning i furstendömet.

Kanske kommer det underbara som är Angers högt upp i högsta serien att vara kort, men på något sätt gör det det hela än mer underbart. För det finns inget mer underbart än hopp och just nu är det hopp som stavas A-N-G-E-R-S hur stort, vackert och underbart som helst.

Avanti!

/Borell