Näste Buffon får vänta

DSC02333

Donnarumma imponerar igen, men det spelar ingen roll. Milans historia av vinna-titlar-trots-målvakten och Juventus av vinna-titlar-tack-vare-målvakten, gör att det är i Juventus dress och inte i Milans vi skall vänta oss en ny italiensk stormålvakt.

Väntan är lång eftersom Gianluigi Buffon vägrar att lägga målvaktshandskarna på hyllan och dessutom imponerar stort. Att vara ”ny Buffon” är krångligare än någonsin, eller precis lika krångligt som det var att en gång vara ”ny Combi” och ”ny Zoff”, och är det inte minst eftersom man inte kan begära att ”den nye Buffon” tar över stafettpinnen direkt från originalet. De vitsvarta stormålvakter som avlöst varandra och sett till att inte bara Juventus utan också Italien har vunnit de stora titlarna, har gjort det med flera årtiondens mellanrum.

Gianpiero Combi firade triumfer på 20- och 30-talen med fem ligatitlar och två VM-guld (1934 och 1938), och fick vänta till 60-talet innan en värdig efterträdare var på plats. Dino Zoff tog omvägen via Udinese, Mantova och Napoli innan det blev sex ligatitlar, ett EM-guld (1968) och ett VM-guld (1982).

Precis som man efter Combi fick vänta på ”en ny Combi”, fick Juventus och Italien vänta på ”en ny Zoff” efter Zoff. Juventus försökte med Tacconi, Peruzzi och Van der Sar innan Buffon uppenbarade sig, och Italien fick hålla till godo med Zenga, Pagliuca och Toldo innan Buffon tog över även i landslaget. Alla mycket bra och dugliga målvakter, men ingen ens närheten av den kaliber som var och är Combi, Zoff och Buffon.

Det är alltså inte konstigt att inte tro på sensationella ungtuppen Donnarumma som ”ny Buffon”, utan nästan en skyldighet att inte göra det. Inte minst som Milan under Berlusconis och Gallianis tid ståtat med målvakter som man vunnit titlar trots. Galli, Rossi, Abbiati och Dida var inte på något sätt några stora målvakter, utan vann sina titlar eftersom utespelarna var så bra. Berlusconis Milan vinner (vann?) trots sina målvakter, inte tack vare.

Under tiden som vi väntar på att Buffons arvtagare skall dyka upp i Juventus hamnar varenda lovande ung italiensk målvakt under lupp och går under. De dansar en sommar, en säsong, en sejour i näst högsta serien eller i något lag på den undre halvan av Serie A, och så faller de. Eller infriar i alla fall inte löftet om att kunna vara en arvtagare i den målvaktstradition som är Juventus och Italien.

Historien ger att Buffon på äldre dar kommer att plocka på sig en landslagstitel till innan han ger sig. Precis som Combi och/eller precis som Zoff. Nästa sommars EM-slutspel är mer eller mindre redan här. EM-guld i Frankrike och Buffon tangerar Zoff. Om han istället vill upprepa Combis bedrift och ta två VM-guld är det VM-slutspelet om tre år som gäller. Och det har både hans agent och han själv sagt att siktet är inställt på . Med tanke på hur en 37-årig Buffon spelar, är ett VM-guld i Ryssland med en 40-årig Buffon mellan stolparna inte något jag tänker argumentera emot.

Näste Buffon får vänta.

/Borell