Sänke och flöte i Liverpool

Naturliga variationer över tid. ”Sju dåliga” och så ”sju goda” år som naturlagsenligt böljar fram och tillbaka? Det är i alla fall inte hela sanningen. Den naturliga variationen över tid får hjälp på traven av både sänke och flöte. I Liverpools fall har det länge handlat om sänken som varit bakom flötet.

Vid det här laget vet alla att Jürgen Klopp agerar åskledare som få andra. Två gånger i rad har han klarat att hantera och förlösa den uppdämda energi som lagrats under säsonger av icke optimal framgång. Klopp verkar onekligen klippt och skuren för det Liverpool som gått vilse i den moderna fotbollens teori om money ball. De framgångsrika sejourerna på tränarbänkarna i Mainz och Borussia Dortmund känns som skräddarsydda för den stundande övningen i Liverpool.

Manöverutrymmet är mycket stort, eftersom det gått åt helvete så länge (inte bara under nuvarande ägaren). ”Så länge så illa skött”, kan bli till en fantastisk hävstång som gör framgångarna som komma skall än större. Entusiasm saknas inte, just nu är den monumental, och supportrarnas tålamod är så stort det kan vara. De förstår eländet som varit och det spelar inte ens någon roll att det är en tysk som skall pånyttföda deras Liverpool. Den tyska pusselbiten Klopp är lika självklar som att Beatles en gång förlöstes och blev världens bästa band tack vare de tyska giggen off Reeperbahn.

För stor entusiasm är alltid livsfarligt. Den bestämda känslan av att ha tagit beslutet, ”Äntligen!”, som i ett skingrar dimmorna och sveper bort eländet som varit. Jag ser dansen kring Klopp och tänker på när Kenny Dalglish skulle ställa saker och ting tillrätta. Han, som förstod Liverpool bättre än någon annan, kunde inte misslyckas om han bara fick tid på sig. Det gick som det gick. Det blev för mycket återställande och för lite nyskapande i pånyttfödelsen och det finns såklart en risk att så blir fallet igen.

Risken att det slutar illa är extra stor eftersom ägarna som utsett Klopp är de de är. Den strida ström av felbeslut de har bakom sig ökar förvisso chansen att ett rätt beslut skall tas, men risken för fortsatta felbeslut är stor. För Fenway Sports Group vet hur man sköter det här och når framgång i fotboll, och inte bara i baseboll och Nascar. Hand upp den som tror att Fenway Sports Group från och med nu kommer att börja ta rätt beslut för detta Liverpool.

Fel sätt att sköta klubben som helhet, fel sätt att hantera spelarförsörjningen och fel val av manager är inte något man skall se lätt på och jag är inte på något sätt övertygad om att Fenway Boys dragit rätt slutsatser av det som skulle kunna vara nödvändiga erfarenheter i en positiv learning curve. I fallet Fenways Liverpool tror jag på saker och ting när jag ser det. Under tiden tänker jag med stort intresse följa ännu ett återupplivningsförsök i klubben som en gång i tiden ståtade med världens bästa klubblag.

Klopp har sagt att han inte är någon som går på vattnet, utan istället dyker i. Faktum kvarstår. Att lyckas återuppväcka och pånyttföda detta Liverpool vore inte något annat än ett mirakel. Klopp måste helt enkelt kunna gå på det vatten han börjar med att dyka ner i. Supportrar som förstår är hans flöte och ägaren-bakom-flötet är hans sänke.

/Borell